19 Haziran 2017 Pazartesi

Sosyal Para


Merkezi olmayan blockchain tabanlı bir yapı ile halihazırdaki finans dünyası arasındaki geçiş ve gelecekte neler olabilir meselesini Vitalik Buterin[1] yazısında incelemiş.Okumak isteyenler yazının altındaki linkten yazının tamamını okuyabilir. Burada biz özetle bazı noktalara temas etmek istiyoruz.

Dünyaki toplam yıllık para arzı(M2, M3) yaklaşık 40 trilyon USD. Bu para dolar bazında ortalama 1.5% enfasyona uğruyor. Şimdi bir an bu tüm paranın kripto para birimlerinden ibaret olduğunu düşünelim. Kripto para birimleri de aynı oranda enflasyona maruz kalacaklardır. Ayrıca dünyadaki 0.8%'lik ölüm oranı ve ölenlerin yaklaşık 1/3ünün sahip olduğu kripto para birimlerinin bir daha bulunamayacak şekilde kaybolabileceğini düşünelim. Bir de ölüm oranlarının yaşlılarda daha fazla olmasını ve yaşlı ölen insanların genel ortalamanın üzerinde bir mal varlığına sahip olduğunu buna ekleyelim. Bu yaklaşımlarımız sonucu yılda yaklaşık 2%'lik bir kripto para kaybına uğranacağı görünüyor. Bu da yaklaşık 800 milyar dolarlık muazzam bir para kaybına denk geliyor. Dolaşımdaki toplam paranın azalmaması için, 7 milyarlık bir dünya nufusu düşünüldüğünde, yılda kişi başına yaklaşık 114 dolar kripto para birimi üretilmeli. Bu 114 dolar devlet harcamalarına, para babalarına veya sistemin zaten kazananlarına verilmek yerine kişilere dağıtılabilir pek tabii ki. Bu da bir nevi "sosyal para" oluyor. Varlıklı ülkelerde yaşayan insanlar için bu miktar çok bir anlam ifade etmeyebilir.Ancak dünyada bu parayı bir yıl boyunca kazanamayacak yoksul bir çoğunluk var ve bu para onların hayatında çok şeyi değiştirebilir.

Buterin yazısını şöyle bitiriyor: "Peki bu olabilir mi?Ya öylece otur ve ne olacağını gör, ya da bunu başarmak için çalışmaya başla."

[1] https://blog.ethereum.org/2013/12/31/bootstrapping-a-decentralized-autonomous-corporation-part-3-identity-corp/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ethereum'un Temel Konseptleri: Hesap, İşlem, Gaz ve Blok Gaz Limiti

Bu makalenin İngilizce orijinalini  buradan   da okuyabilirsiniz? Biz elimizden geldiğince Türkçe’ye çevirmeye çalıştık. Bu makale, ...